Farzaneh sitt mammahjerte

Farzaneh er 31 år, bor i Oslo sammen med mannen sin, og to skjønne barn Melika(3) og Kamran (8 mnd)

Hun er opptatt av at barna skal få ubetinget mye kjærlighet, og at selvfølelsen til barnet blir bygget fra dag én. Også skulle hun ønske at det fantes mer info om flaskemating, og generelt situasjoner som kan oppstå i tiden etter fødsel.

Som mamma er jeg..

..omtenksom, tålmodig, oppfinnsom, og gjerne barnslig i lek. jeg forsøker å huske tilbake til hvordan det var å være liten selv, og hva jeg satte pris på av egenskapene til min egen mamma.

Før og etter jeg ble mamma

Før jeg ble mamma brydde meg mer om hva andre tenkte og syntes om meg, noe jeg overhodet ikke gjør nå lenger. Jeg er blitt tøffere til å si ifra hvis det er noe som jeg ikke syntes er greit. Nå er jeg jo tross alt en person barna mine skal kunne se opp til og da gjelder det å kunne se hva som er rett og galt, og kunne si ifra i situasjoner som krever det.

Jeg tror jeg kan si jeg er blitt mer tålmodig. Et eksempel på det er når jeg lar eldstejenta sitte med neglelakkene mine, og lakke både tær, fot og fliser på badet, uten å få hetta. Jeg er nemlig en stor fan av å holde alt rent, pent og ordentlig hjemme..

En annen ting er jeg faktisk har fått mer forståelse for andres tid, nå som jeg selv har begrenset med egentid.

Ønsket om å få barn - én planlagt, og én overraskelse

Vi ønsket oss barn etter å ha vært sammen i så mange år. Det tok ikke så langt tid å bli gravid, men det kom allikevel som en overraskelse da jeg tok testen. Det var midt på natten etter Musikkens dag. Jeg forsto liksom ikke hvorfor jeg skulle være så kvalm og dårlig, ironisk nok.

Andre mann var det ikke like planlagt, så det kom litt mer som en overraskelse, kan man si.

Mine svangerskap

Første svangerskapet opplevdes som uproblematisk, etter at kvalmen ga seg. Men mot slutten meldte bekkenet seg inn og skapte problemer. Da ble det plutselig litt vanskelig å jobbe som radiograf, med tunge løft og sengepasienter. Det opplevde jeg som litt vanskelig, fordi jeg liker å stå på og er konstant i sving. Plutselig skulle jeg bli hemmet av egen kropp og begrensinger. Takk gud for en så fantastisk leder og gode kollegaer, som gjorde det allikevel mulig for meg å jobbe nesten helt ut. Det er ingen selvfølge, dét.

Det andre svangerskapet startet fint, uten kvalmen, men bekkenet begynte tidlig å verke. I tillegg hadde jeg slitsomme kynnere fra ganske tidlig av. Det var mer slitsomt å gå gravid denne gangen, da det ikke var så lett å legge seg nedpå for en hvil. Nå var en annen som også trengte min tid. Fy søren, jeg skal si deg tiden gikk radig denne gangen.

Jeg ble så innmari sliten av kynnerne og bekkenet mot slutten, så jeg maste meg faktisk til å bli satt i gang – dagen etter termindato. Det føltes som en seier, fordi jeg visste selv at gutten var stor. Og det føltes veldig frustrerende å ikke bli hørt, når jeg gang på gang forklarte at jeg ikke kjente så mye bevegelse lenger.

Og jammen hadde jeg ikke rett. Etter at vannet ble «tatt» kom han, etter  intense 4-5 timer, og han var stor. Hele 54 cm og veide 4200.

 Mine fødsler

Jeg tenker at jeg er glad jeg overlevde! haha..

Neida, jeg tenker at vi er privilegerte som har mulighet til å føde barn inn i verden, og enda mer når det skjer i trygge omgivelser på et norsk sykehus.

Ellers minner jeg meg selv på, gjerne i vanskelige situasjoner, at jeg tross alt har født to barn. Det ligger en styrke som er uforklarlig stor inni meg selv.

17274935_10158375033515553_186453290_n

Tanker om den første tiden med baby

Med Melika fikk jeg aldri den ammingen helt til. Hvem skulle tro det? Det var ingen som hadde sagt til meg at i noen tilfeller kunne det bli så å si umulig. Jeg opplevde det som ganske dårlig informasjonsmessig, rundt dette med flaskemating på helsestasjonen. Det var lite eller ingen informasjon rundt dette, og det virket som om helsepersonell unngikk tema helt frem til de så seg nødt til det. Og da hadde det gått såpass lang tid at amming ble fysiologisk uaktuelt.

Jeg gikk inn i en liten fødselsdepresjon, og og skjønte ikke helt hva som skjedde. Det føltes som om det aldri ville gå over, og da fikk jeg litt panikk. Søvnmangel ble for meg søvnterror. Jeg gikk plutselig rundt å virket apatisk. Det hjalp heller ikke på å at jeg har et svingende stoffskifte.

Med veldig god hjelp og avlastning fra mine foreldre og mannen min, gikk det heldigvis bra.

Med Kamran var jeg litt bedre rustet. Jeg fikk til og med til ammingen ❤ Denne gangen gikk tiden mye fortere, enn med første.

Det skal sies at jeg hadde noen komplikasjoner i første tiden med han også. Bare noen dager etter fødsel kunne jeg plutselig ikke å gå. Kroppen min var full av smerter, og jeg kunne ikke kle på meg selv, gå opp trapper eller komme meg ut av senga uten hjelp. Jeg hadde fått forverring av bekkenløsningen etter fødsel! Jeg trodde livet mitt var over og jeg var blitt bevegelseshemmet for life. Jeg dro på sykehuset med smerter herifra til Kina, og lurte på om de hadde glemt noe der inne.. Hoho.. Men de sa at det var bekkenløsning. Det var grusomt. Og ingen hjelp å få! Måtte bare ta det totalt lugnt.

Prøv å ta det helt lugnt med én nyfødt baby og en 2 åring.. Heldigvis gikk det over etter 2 uker og etter det hadde jeg bare vanlige bekkenløsningsmerter.

Det er ting som dette vi ikke er forberedt på kan skje. Jeg opplever at tiden som gravid, og den første tiden som følger etter fødsel ofte rosemales, og du høres stort sett kun om alt som har gått bra. Du hører kanskje om noen som har opplevd fødselsdepresjon, men det er ganske kompleks, og mye som skjer både før, under og etter. Skulle ønske det var mer åpenhet og info om det.

17270810_10158375033420553_1962421185_n

Samarbeid og tanker om oppdragelse

Jeg og mannen min er to ulike personer, men med tiden har vi lært hverandre å kjenne. For å få til et godt samarbeid rundt dette med barna og den nye tilværelsen hjemme hos oss, har vi funnet ut at det gjelder å kommunisere fra tidlig av.

Vi er enige i å oppdra barna med endeløs kjærlighet, gjennom lek og moro, og generelt gi massevis av oppmerksomhet. Selvtillit og selvfølelse bygges fra dag en.

Hos meg finnes det ingenting som heter jeg klarer ikke når det kommer til samhandel med barna. De skal vokse opp i den tro at de kan få til alt.

Jeg prøver å ikke være en nei person, og heller sette av tid og bli en ja person.

17274852_10158375033560553_208810535_n

Det mest utfordrende med å være mamma

..er å alltid ha overskudd. Jeg ønsker å ta del i alt, men ser meg nødt til å roe ned tempo når jeg ser det blir umulig i min situasjon, med tanke på stoffskiftet.

Noen ganger ønsker jeg å finne tid til å være den gamle «Fasha», men når det er sagt, så er jo den nye meg en bedre versjon. Jeg kunne allikevel ønske jeg hadde litt mer tid til å pleie kjærestetid og tid med venner.

Det fineste med å være mamma er at vi 2 har blitt oss – en familie på 4 ❤

Som mamma i 2017

Jeg syns det stilles mer krav til hvordan du ser ut, og du applauderes stadig for hvor raskt du er tilbake til kroppen etter graviditet. Det er litt slitsomt.

Ellers er det å være mamma i 2017 en herlig opplevelse, med permisjonstid (som bør oppleves og behandles som noe svært hellig), og med et stadig større og bedre tilbud til mammaer og babyer i permisjonstid. Vi er heldige.

Til andre mammaer der ute:

Du er bra nok! 

Det vil gå over, og det vil bli bedre, trust me.

Se på barnet ditt som hjertet utenfor kroppen din som banker. Det er vakkert.

Pass på barna! Det er du som er deres verge og beskytter i den sårbare tiden de er små. Det er dessverre ikke slik at alle voksne vil de små godt, så pass på barna. Både dine egne og andres barn.

 

Advertisements
Katrine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s